tisdag 26 augusti 2008

Retuscherade skolfoton diskuteras

Ett skolfotoföretag erbjuder nu "Glamourretusch" av skolfotobilder. Det handlar om rätt så avancerad retusch med olika syften. I vissa fall kanske man vill ha en proffsigt redigerad bild som framhäver ens vackra sidor medan det i andra fall handlar om att t.ex. ta bort svår akne eller ändra en människas profil eller ansiktsformer.

Per Folkesson på fotosidan.se kommenterar:


Medlem sedan: jun 2001
Inlägg: 1 521
silfver skrev: Självklart vill man se bra ut på dem, så varför ska inte någon som kan, få krydda till bilden lite?
Kanske därför att det är just i det ögonblicket som fem finnar och ett födelsemärke måste fixas till för att bilden ska "se bra ut" som man slår fast att det barnet inte ser bra ut när det går till skolan dagen efter med sina fem finnar och sitt födelsemärke?

Jag är övertygad om att våra barn belastsas av suspekta skönhetsideal alldeles tillräckligt ändå, utan att deras föräldrar eller dom själva ska sitta och peka ut bristerna i deras utseende.

Per
Det är utan tvekan ett etiskt bekymmer som man måste ta ställning till. Visserligen handlar det inte om vanliga skolkatalogen, utan om de bilder man beställer hem (förstoringar). Men vad händer i framtiden? Ska en del betala för redigering i skolkatalogen medan andra avstår och då ser "tråkigare" ut? Är detta rätt?

Vad tycker du?

/Magnus


Se företaget som erbjuder tjänsten:

http://www.svensktskolfoto.se/glamour.asp

Inga kommentarer: