fredag 17 oktober 2008

Mediebevakning inför presidentvalet i USA

Hi there!

Som ni kanske har sett så är det en rätt så intensiv bevakning av valet i USA för tillfället. Det har pågått i flera månader nu och blir allt mer galet ju närmare valet vi kommer.

Även i Sverige så läser vi dagligen om valkampanjen i USA och nyhetsvärdet kommer givetvis av att det är världens mäktigaste ekonomi och militära makt som ska få en ny ledare. Vem det blir och hur denne person regerar USA kommer faktiskt att avgöra vilken utveckling hela vår jord tar de kommande 4-8 åren.

Valet i USA avgörs till mycket större del i media än vad det kanske gör i en del andra länder. Valkampanjerna är gigantiska ekonomiska apparater med hundratals miljoner dollar som går till TV-reklam, framträdanden och tal. Du kan inte vinna ett val i USA utan att ha fullständig koll på media och använda alla tillgängliga mediekanaler för att få röster.

Eftersom mycket kretsar kring kandidaternas personlighet så handlar nästan allt om hur Obama eller McCain framställs i tidningar, tv, radio och på internet. Stillbildsval och filmklipp kan bli helt avgörande för om någon väljer att rösta på den ene eller andre. Man har inte råd att göra stora misstag eftersom ett videoklipp med en klantig kommentar kan spridas blixtsnabbt till miljoner internettidningar, tv-kanaler och väljare.

Varje kväll kör de stora showerna Late show with David Letterman, The tonight show with Jay Leno och Late night with Conan O'Brien skämt om kandidaterna och förlöjligar deras misstag. I många fall är dessa shower emot republikanerna och McCain. De gör narr av McCains ålder och att han står för en konservativ politik som hyllar många ålderdomliga synsätt på familj, sexualitet, religion och ekonomi.

Bland annat TV-kanalen Fox kör istället rätt så hårt mot Obama och demokraterna. De menar att Obama är för oerfaren/ung, mesig och vek mot de makter som hotar USA runt om i världen. De menar också att Obama står för alltför liberala tankar som kommer att förslappa USA och hindra ekonomin från att utvecklas i samma takt som tidigare.

En humorsajt som mest förlöjligar republikanerna är Indecision2008.com. Jon Stewart heter programledaren som har programmet "The Daily Show" som är ett humorprogram med starkt politiskt tema. En del kritiker menar att Stewart försöker gömma sig bakom sin humor för att föra fram tydliga politiska budskap och sedan försöker skoja bort saker med att det bara är "humor".

Ett samhällsdebattprogram som är en del av Fox är The O´Reilly Factor. Bill O'Reilly är rätt så konservativ i sina åsikter och kan nog sägas stödja republikanerna i många frågor. Han förlöjligar gärna liberala tankegångar som naiva, fega och farligt för stabiliteten i det amerikanska samhället. Kritiker menar att det är ett absurt program som ger sken av att vara nyanserat och seriöst men egentligen är fullständigt enkelspårigt och gränsar till parodi på journalistik.

Politik i USA är alltså starkt kopplat till media och genomsyrar medieinnehållet, speciellt under valår. Underhållning, media och samhällsfrågor blandas alltså friskt och gränsen mellan media och samhälle/politik blir svår att dra.

Tidigare kanske ett politiskt budskap fördes fram i en sal bland politiker och så var det tidningar, radio och TV:s uppgift att förmedla vad som sades i den salen. Det var kanske inte så underhållande och varierande för tittarna.

Nu står politiken och underhållningsindustrin/media mycket nära och beroende på om det är radio, tv, tidning eller internet och vilken målgrupp man vill nå, så paketeras och presenteras de politiska budskapen annorlunda. Det finns givetvis många seriösa kanaler för politisk information men de stora kamperna om rösterna vinner man fortfarande i TV.

Dagens Nyheters specialsajt om USA-valet

"Obama har inte gynnats av medierna"

"McCain piskad att klara TV-duellen"

"Det popkulturella valet"

Det finns många aspekter av valet i USA att diskutera och i lärarkåren har vi olika kompetenser om ni vill veta mer. Christian H och Martin Ådahl har givetvis som samhällskunskapslärare koll på det demokratiska valsystemet som är grunden till det hela samt hur politik och journalistik förs. Christian Isaksson (Engelsklärare) har erfarenheter och kunskaper om USA samt insikt i amerikansk kultur och värderingar. Jag följer USA-valet framförallt ur medieperspektiv men är också mycket intresserad av politiken och hur den framställs i medierna. Det är bara att höra av sig om man vill prata mer om vad som händer "over there", antingen till dessa lärare eller vem som helst!

Inga kommentarer: