lördag 14 mars 2009

När upphovsrätten tar slut?

Ett antal experter på området skriver idag i DN om de orimliga följder som kommer av att förlänga upphovsrätten ytterligare, något som nu diskuteras.

Jag tycker att det är mycket viktig läsning och precis som vi tagit upp på lektioner så börjar man fundera över det rimliga i att göra ett arbete vid ett tillfälle och sedan få betalt för det i 50 år, för att sedan låta familjen plocka royaltypengar i ytterligare 70 år?

Sedan handlar det tydligen inte om så mycket pengar som artisterna får för sin musik från 40-60-tal utan det verkar mer vara skivbolagen som får "många bäckar små" för gamla inspelningar.

Undrar om principen för upphovsrätt kommer att hålla i framtiden? Vi konsumerar media i allt snabbare takt och vill vi fortsätta att ha kreativa ungdomar som producerar nytt material måste de nog få tillgång till en bas av tidigare material att utveckla och ta avstamp ifrån, precis som Eva Hemmungs Wirthén säger.

1 kommentar:

Klas sa...

Hela grejjen är ju att det inte handlar om skaparen eller dens familj - det är företagen som denne har sålt rättigheterna till som vill ha dess a i 95 år för att kunna tjäna mer pengar !!

Det blir ju så uppenbart när man vill ha rättigheter som sträcker sig över 95 år !!

/K